Ha tornat. (llibre)

Setanta anys després Hitler es desperta en el solar on havia estat el seu búnquer de Berlín. Poc a poc agafa consciència que el temps a passat encara que no per a ell i va descobrint la nova realitat que l’envolta a ell i al “nou” Reich de la ma d’un quiosquer que li obrirà les portes del seu petit quiosc i de la nova vida que en Hitler emprendrà en una Alemanya que a mida que va passant la novel·la se’ns mostrarà de forma perillosa com una nació no tan diferent a la que va conèixer el protagonista, que reiniciarà la seva nova vida o oportunitat com a actor televisiu interpretant-se a sí mateix.
Descrita en primera persona pel mateix Hitler, la novel·la repassa mordaçment l’actual Europa i els nous avenços socials que fa setanta anys ja va intuir ell mateix com ara la televisió i internet i on veu una plataforma perfecte per a desenvolupar i publicitar els seus pensaments, uns pensaments on d’una forma més que temerària, pel temor que provoca, l’autor arriba a crear tal paral·lelisme entre una època i una altra que entre somriure i somriure donen que pensar.
És curiós que una personalitat o monstruositat com la de Hitler es pugui arribar a fer simpàtica, però aquest llibre ho aconsegueix entre múltiples referències a persones d’abans i d’ara i gràcies a una narrativa clara i concisa que ens ajuda a créixer junt a un personatge que s’aprofita dels medis per a arribar allà on vol. Una bona obra per a obrir sensibilitats i per despertar i obrir els ulls de més d’un que es deixa portar per les paraules més que pels missatges.