Los habitantes del bosque. (llibre)

Emotiva història d’amor a l’Anglaterra de mitjans segle XIX amb el transfons de la diferència entre classes socials imperant a l’època on la protagonista és la única filla d’un comerciant de la fusta que destina tots els seus recursos a fer de la seva filla una senyoreta amb possibles per a ascendir un escalafó a la societat, i és per això que la envia, primer, a estudiar a la ciutat i després, una vegada acabats els estudis i de tornada al poble, li buscarà marit. El primer candidat és un jove llenyataire amic de la infància de la noia que, encara i tenir recursos limitats, si que promet un bon futur per la seva capacitat de treball. Però les expectatives del jove llenyataire se’n van en orris de manera accidental, mentre, apareix la figura d’un jove doctor fill d’una família noble vinguda a menys. El doctor es converteix de la nit al dia en el candidat número u per a contraure matrimoni amb la jove. I el casament es produeix.
Però el jove matrimoni no serà un matrimoni ideal. L’aparició d’una segona dona, d’alta condició, trastoca la parella. Mentre, el jove llenyataire, fidel a l’amor que sent per la filla del comerciant, és estimat en silenci per una altra jove de baixa extracció social.
Relat que va guanyant força a mida que avença, amb un protagonista silenciós com és el bosc, un bosc perfectament descrit per l’autor i del qual fins i tot és fàcil reconèixer els aromes. Una mostra més de literatura i de la societat britànica, perfectament narrada i magistralment pausada.