La verdad sobre el caso Harold Quebert. (llibre)

És possible llegir un llibre de sis centes seixanta pàgines d’una tirada?, sí si el llibre és aquest, sí si llegim la història d’uns escriptors, mestre i alumne, que es retroben quan el jove i famós Marcus Goldman, després d’un primer llibre de gran èxit que el porta a la fama es troba que de sobte a perdut la inspiració i que el seu editor el pressiona per a que compleixi el seu contracte i no troba cap més remei que recórrer al seu vell professor, un altre escriptor d’èxit, que viu reclòs en un petit poble de New Hampshire. Durant l’estada a casa del professor, Marcus troba casualment unes fotos i uns papers que despertaran en el vell professor Harold Quebert uns records que conviuen amb ell de fa molt temps.
Mesos després, mentre uns jardiners treballen el terreny de la casa del senyor Quebert, troben un cadàver, el cadàver d’una adolescent desapareguda més de trenta anys enrere quan tenia quinze anys. Tot fa pensar que l’assassí és el professor Harold Quebert.
La notícia de l’assassinat es converteix en noticia nacional i l’opinió pública es tira a sobre el vell professor que veu retirada la seva obra de llibreries i biblioteques mentre espera la pena de mort. Marcus Goldman s’instal·la a casa del seu professor i investigarà contrarellotge pel seu compte per demostrar la innocència del seu amic mentre continua assetjat pel seu editor. A partir d’aquí els capítols passen a una velocitat vertiginosa. Anem coneixem mica a mica a tots els personatges i anem veiem com la llista de sospitosos va augmentant i reduint-se a cada pas.
Una història sorprenent amb un ritme imparable i un final que no decep i que va canviant tal i com passen les pàgines, un final inesperat i sorprenent en un llibre que, sens dubte, captiva i que al final es fa fins i tot curt.