Quan els coloms van desapareixer. (llibre)



Dos amics es troben immersos en una guerra que defensa el seu poble de l’ocupació soviètica. Són el Roland i l’Edgar. Un valent, un covard, un s’estima la terra, l’altre s’estima a si mateix.
Després de viure i veure les calamitats i crueltats més aberrants, tornen a casa amb els deures fets. El Roland es mantindrà ferm en la seva defensa del seu país, Estònia, però l’Edgar farà una picada d’ull al nou règim que s’apropa. Mesos després els alemanys truquen a la porta per fer-se amb el control del país. Ho aconseguiran gràcies sobretot a gent com l’Edgar que no dubtarà en convertir-se en confident del nou règim i enviar, sense cap escrúpol, als seus propis veïns a la mort. El Roland continuarà fidel a la seva terra i continuarà defensant per sobre de tot el seu país. L’Edgar, gràcies a la seva habilitat per falsificat documents, ara és un nazi ari.
Mentrestant, la Juudit, infeliç esposa de l’Edgar viu neguitosa per ell al que no sap si donar-lo per mort, per expatriat a algun camp de concentració o per desaparegut. La visita un dia del Roland la ficarà de ple en la lluita revolucionària contra l’invasor nazi.
Passa el temps, acaba la segona guerra mundial i Estònia torna sota domini soviètic. L’Edgar torna a canviar d’identitat i de bàndol. Ara és un escriptor amb ínfules d’historiador, ínfules que el portaran a reescriure la història del seu vell amic, el Roland.
Bon llibre sobre la història d’un país, Estònia, que va viure com molts d’altres l’inconvenient de trobar-se en el pitjor lloc geogràfic durant el pitjor moment de la història, un llibre que fa pensar en quin és el perfil social de la seva gent de ben segur dividida entre els Rolands i els Edgards clar exponents del que aquí van ser, i continuen sent, les dues espanyes.