El jardín del hombre ciego. (llibre)

Commovedor llibre sobre un poble tan innocent com maltractat per la història, el poble afgà. Centrat en uns protagonistes que representen el sentiment d’aquest poble, en unes gents que representen una societat ancestral i tradicional on impera l’amor, un amor que s’estronca un fatídic dia de setembre en que uns integristes estavellen els seus avions contra una civilització distant i deshumanitzada i que els converteix automàticament en culpables, culpables dins i fora del seu poble.
El llibre ens ajuda a viure amb els protagonistes aquells temps en que es van convertir en culpables, temps en els que les religions i la ira els converteix en centre del mal i en el que un parell de joves, amics i germans, decideixen defensar el seu poble. Però la ira i l’odi ens canviarà la vida. Un d’ells mor en mans d’uns i l’altre és fet presoner pels altres, però els altres i els uns són els mateixos. El jove presoner, mogut i empès per l’amor lluitarà per sobreviure i retornar amb la seva estimada, estimada que s’acabava de casar amb el seu amic, el seu germà mort.
Ella també l’espera, primer al seu espòs, després al seu estimat. Ella també pateix el i al seu poble. Pateix les tradicions i les assimila juntament amb la seva mare, el seu sogre i els seus cunyats. Però fins el seu poble també arribarà la guerra, i l’odi i la ira i l’haurà de patir mentre espera i sobreviu pensant en el seu estimat.
Es fa difícil entendre i comprendre, es fa difícil no sentir-se part d’aquell poble, es fa difícil no empatitzar amb els protagonistes d’aquesta història narrada, més enllà del contingut, amb mestria i agilitat. Un llibre que segurament despertarà polèmica i susceptibilitat però que sens dubte es convertirà en imprescindible per a comprendre el poble afgà.