Henry y Cato. (llibre)

Henry torna d’Estats Units a la seva Anglaterra natal després de la mort accidental del seu germà gran que ha legat tot el seu patrimoni al germà petit. A Estats Units la vida d’en Henry era una vida superficial i dirigida pels seus amics, una parella de professors universitaris amb els que vivia, una vida en la que feia de professor d’art i una vida en la que pretenia escriure un llibre sobre un desconegut pintor.
Cato és un jove sacerdot que dedica la vida i la fe a ajudar als desvalguts socials de Londres. Forma part d’una congregació anomenada La Missió i viu en un pis d’una casa i d’un barri predestinats a la ruïna i la demolició. Però Cato te una gran crisi de fe com a conseqüència del que ell creu un sentiment d’amor més que de pietat cap a un dels joves del barri, Joe el guapo, un noi de disset anys del que creu haver-se enamorat.
Henry i Cato es troben i Henry queda encisat per la vida que porta Cato, tant, que decideix desprendre’s de tot el seu acabat d’heretar patrimoni per repartir els beneficis entre els necessitats.
A tot això, Henry va descobrint coses del passat del seu idolatrat germà gran, coses com una amant que no trigarà gaire en convertir-se en la seva pròpia amant i promesa. També descobrirà l’amor que li professa la jove germana d’en Cato, la Colette, una joveneta de vint anys que està enamorada d’ell de tota la vida i que lluitarà pel seu amor.
Una novel•la d’enfrontaments personals dels personatges amb sí mateixos, una obra amb una reflexió sobre el catolicisme prou sensata i una novel·la on es va desvetllant la personalitat de cadascun dels protagonistes, no només d’en Henry i d’en Cato, i es va veient la seva evolució a través de l’alliberament dels sentiments.