El bebedor. (llibre)

Un home de quaranta-un anys casat i acomodat socialment que viu dedicat en exclusiva a la seva empresa viu sumit en una depressió i en una crisi existencial que li provoca una profunda atonia. Un dia, abans de sopar, recorda una ampolla de vi que guarden a la vitrina. Obren l’ampolla i després de dos gots de bon vi la seva vida canvia. Aquells dos gots de vi li han portat l’alegria i ha pogut dormir plàcidament.
Comença un nou dia i una nova vida. Per primer cop entra en un bar a demanar una cervesa, després dos i després tot canvia. Els camps es tornen verds, els ocells canten, la feina ja no importa. El negoci comença a fer fallida i la dona, preocupada, se’n fa càrrec mentre insisteix al marit a visitar un metge. Però ell no veu res d’estrany, ell continua sent el mateix, l’únic que ha canviat és que ara és feliç gràcies a l’ajut de dues petites copes. Tot és un complot de la seva dona per fer-se amb la seva vida i arruïnar-li l’existència. Sense adonar-se entra en caiguda lliure tant la seva vida com la seva salut. Perd del tot el control del que és real i el que no i tota la seva ira la focalitza en qui més s’estima i en qui més l’estima. Arriba la presó i després un sanatori mental.
Un relat autobiogràfic que resulta corprenedor, amb la capacitat d’enganxar a la lectura de la mateixa manera que s’enganxa a l’alcohol el protagonista. La visió d’una deriva humana que costa pensar que pugui ser real, que fa reflexionar i que fa, fins i tot, tremolar. Una deriva constant i progressiva sense volta enrere amb un final que no pot ser cap altre final. Una obra que fa reflexionar sobre aquella copeta de més i sobre aquella eufòria i aquelles rialletes que provoca el bombolleig d’una innocent copa de cava o d’un xopet després de dinar.